Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie in plaats van een fles wijn. Ze zien er ook nog eens hartstikke leuk uit in een mooie weckpot. Probeer het zelf en ontdek hoe lekker en origineel deze bloemkoolroosjes in zuur kunnen zijn.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto)
Wat heb je nodig
- 1 kleine bloemkool
- 400 ml witte natuurazijn
- 250 ml water
- 150 gram kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- duim geschilde gember in plakjes
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 theelepel kerrie
- Optioneel teen knoflook, blaadje laurier, jeneverbessen, komijn en / of chilivlokken.
Hoe maak je de bloemkoolroosjes in zuur
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze kort, ongeveer 3 minuten. Spoel de bloemkool koud af en zet weg. verwarm de azijn met het water en de suiker en breng het aan de kook. Wanneer het kookt en de suiker is opgelost, doe je alle ingrediënten erbij, ook de bloemkoolroosjes. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur. Schep alles in schone uitgekookte (weck)potten en laat helemaal afkoelen. Doe dan pas de pot dicht. De bloemkoolroosjes in zuur zijn in de koelkast ongeveer drie weken houdbaar.
Ik maakte ook nog bloemkoolbroodjes (superlekker en gezond!) en bloemkoolsoep. Deze recepten maakte ik voor Brabantia. Je leest de recepten hier.
Lees ook eens: Maak zelf radijsjes in zuur
Producten inmaken met zuur
Het inmaken van producten met zuur is een manier om voedsel te conserveren door middel van het toevoegen van zuur, meestal in de vorm van azijn of citroensap. Dit proces kan worden gebruikt om producten te behouden, zoals groenten, fruit, vlees en vis. Het inmaken met zuur kan worden gedaan door middel van het maken van pickles of het maken van ingemaakte producten in azijn, zoals augurken in azijn of komkommers in azijn.
Voedsel langer houdbaar maken
Het inmaken met zuur is een oude manier van voedselconservering die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het proces werkt door het verhogen van de zuurgraad van het product, wat het moeilijker maakt voor bacteriën om te overleven en te groeien. Dit kan helpen om voedsel langer houdbaar te houden en te voorkomen dat het bederft.
Waar moet je rekening mee houden
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je producten wilt inmaken met zuur. Zoek een recept uit dat specifiek is voor het product dat je wilt inmaken en volg de instructies zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle spullen die je gebruikt schoon zijn en steriliseer eventueel de potten of flessen waarin je het product wilt bewaren. Gebruik altijd gesteriliseerde potten of flessen om ervoor te zorgen dat het product niet bederft tijdens het inmaken.
Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid zuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat het product op de juiste manier wordt behouden. Als je te weinig zuur gebruikt, kan het product bederven. Als je te veel zuur gebruikt, kan het product te zuur worden om te eten. Volg daarom altijd het recept en gebruik de aangegeven hoeveelheden zuur.
Bij het inmaken van producten met zuur is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste houdbaarheid en bewaartemperatuur volgt. Sommige ingemaakte producten moeten worden bewaard in de koelkast, terwijl andere beter houdbaar zijn op een koele, donkere plaats. Volg altijd de aanbevelingen voor het bewaren van het ingemaakte product om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft.
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel…
Recept panpizza
Ik ontving de nieuwe duurzame pannen van GreenPan van fonQ. Vandaag kon ik ze meteen even testen. Ik maakte snelle panpizza’s, ideaal als lunch of als je even…
Geniet van alcoholvrije glühwein met dit recept
Hoe is het? En met de kerststress? Bij mij gaat alles goed, de boodschappen zijn gedaan, het kerstdiner is besteld en de kerstkaarten zijn verstuurd. Nu kan ik…
Recept sinaasappelcake met amandelen
Dit plaatje lijkt alweer lang geleden! Vorig weekend was het fantastisch herfstweer. We maakten de tuin winterklaar en dronken koffie in de zon. Mijn favoriete seizoen. Morgen komt…
Recept plukbrood met veel knoflook
Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En…
Recept naked cake
Weekend! En wat heb ik er zin in! Vorige week is onze houtkachel geplaatst. Het was een beslissing waar we lang over na hebben gedacht. We zijn er…
Recept appeltaart met yoghurt en walnoten – jaarlijkse appelpluk
Appels uit eigen tuin. Maak een appeltaartje met yoghurt en walnoten.
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
Met dit recept maak je zelf een overheerlijke franse perentaart.
Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van Jet.
No Comments