Soms is er niets gezelliger dan de geur van versgebakken kaneelbroodjes die zich langzaam door het huis verspreidt. Zeker op koude dagen is het zo’n geur die je meteen in de feeststemming brengt. Ik wilde dit recept al een tijdje met jullie delen – een Deense klassieker die hier thuis inmiddels favoriet is geworden. Dankzij jullie tips en variaties heb ik mijn ultieme versie kunnen samenstellen. In dit blog deel ik graag het recept kaneelbroodjes met jullie, zodat ook jouw keuken straks ruikt naar warmte, gezelligheid en een vleugje kaneel.
Kaneelbroodjes
Tijdens een prachtige vakantieweek in oktober op het Deense eiland Funen raakte ik geïnspireerd door de geur en smaak van versgebakken kaneelbroodjes. Terug thuis vroeg ik via Instagram om jullie favoriete recept, en wat een reacties kwamen daarop! Willemien was zo attent om een authentiek Deens recept te vertalen en bij mij in de brievenbus te doen. Johanneke deelde een versie van haar schoonmoeder Hendrika. Wat ontzettend lief. Toen ik de recepten naast elkaar legde, zag ik dat ze opvallend veel overeenkomsten hadden. Door de mooiste elementen te combineren, ontstond dit heerlijke recept kaneelbroodjes die ik nu graag met jullie deel.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Recept kanaalbroodjes
Als de broodjes geslaagd zouden zijn, had ik beloofd om het recept met jullie te delen. Geslaagd zijn ze zeker! Dit recept van kaneelbroodjes is voor ongeveer 25 broodjes.
Wat heb je nodig om de deense kaneelbroodjes te maken:
- 750 gram bloem
- 500 ml volle melk
- 3 zakjes (a 7 gram) gist
- 125 gram gezouten roomboter
- 100 gram lichtbruine basterd suiker
- 2 theelepels kardemompoeder
- snuf zout
We gaan aan de slag met het maken van de kaneelbroodjes
Verwarm de melk in een steelpannetje tot deze lauwwarm is. Zet het vuur uit en voeg de gist toe. Roer rustig door tot de gist volledig is opgelost. Giet de melk in een grote kom en voeg de zachte boter, suiker, kardemom en een snufje zout toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje het meel toe, totdat er een stevig, samenhangend deeg ontstaat dat niet meer aan je handen plakt. Leg het deeg in een schone kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het ongeveer 15 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld naast de verwarming. In de tussentijd kun je het kaneelmengsel maken waarmee je straks het deeg insmeert.
Welke ingredienten heb je nodig voor de vulling van de kaneelbroodjes
- 125 gram roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 kleine eetlepels kaneel
Smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje op laag vuur. Voeg vervolgens de suiker en kaneel toe en roer goed door. Laat het mengsel daarna iets afkoelen, zodat het een smeerbare dikte krijgt.
Na 15 minuten is het deeg mooi gerezen. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en leg de deegbol erop. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en leg één helft even opzij.
Rol het eerste deel uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 centimeter. Verdeel de helft van het kaneelmengsel gelijkmatig over het deeg, maar laat de laatste paar centimeter aan één van de smalle zijden vrij – dat helpt straks bij het dichtrollen. Rol het deeg strak op vanaf de smalle kant (30 cm).
Snijd de deegrol in plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de rolletjes met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de rolletjes nog 30 minuten rijzen op een warme plek. Deze tweede rijs zorgt ervoor dat ze straks heerlijk zacht en luchtig worden.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je slakken nog eens mooi gerezen zijn smeer je ze in met:
- een losgeklopt eigeel,
- eetlepel melk
- en snuf zout
Klop alle ingrediënten voor het glazuur goed door elkaar. Bestrijk de gerezen kaneelrolletjes royaal met het mengsel. Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 200 °C (boven- en onderwarmte) gedurende ongeveer 16 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de broodjes even afkoelen op een rooster. Meng intussen poedersuiker met een klein beetje water tot een glad glazuur en drizzle dit als finishing touch over de afgekoelde slakken.
Tijd om te genieten – vers, warm en heerlijk zoet!
Liefs Wimke
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
3 Comments
Alet
30 december 2018 at 08:02Hai Winke, die zien er heerlijk uit.
Ik wens jullie ook een hele fijne jaarwisseling en het allerbeste voor 2018!
X
Alet
30 december 2018 at 08:03ehhh, sorry, Wimke dus 🙂
Natusia
1 februari 2020 at 10:10Hi Wimke, wat voor gist heb je gebruikt. De droge vorm?
Groetjes