Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie in plaats van een fles wijn. Ze zien er ook nog eens hartstikke leuk uit in een mooie weckpot. Probeer het zelf en ontdek hoe lekker en origineel deze bloemkoolroosjes in zuur kunnen zijn.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto)
Wat heb je nodig
- 1 kleine bloemkool
- 400 ml witte natuurazijn
- 250 ml water
- 150 gram kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- duim geschilde gember in plakjes
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 theelepel kerrie
- Optioneel teen knoflook, blaadje laurier, jeneverbessen, komijn en / of chilivlokken.
Hoe maak je de bloemkoolroosjes in zuur
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze kort, ongeveer 3 minuten. Spoel de bloemkool koud af en zet weg. verwarm de azijn met het water en de suiker en breng het aan de kook. Wanneer het kookt en de suiker is opgelost, doe je alle ingrediënten erbij, ook de bloemkoolroosjes. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur. Schep alles in schone uitgekookte (weck)potten en laat helemaal afkoelen. Doe dan pas de pot dicht. De bloemkoolroosjes in zuur zijn in de koelkast ongeveer drie weken houdbaar.
Ik maakte ook nog bloemkoolbroodjes (superlekker en gezond!) en bloemkoolsoep. Deze recepten maakte ik voor Brabantia. Je leest de recepten hier.
Lees ook eens: Maak zelf radijsjes in zuur
Producten inmaken met zuur
Het inmaken van producten met zuur is een manier om voedsel te conserveren door middel van het toevoegen van zuur, meestal in de vorm van azijn of citroensap. Dit proces kan worden gebruikt om producten te behouden, zoals groenten, fruit, vlees en vis. Het inmaken met zuur kan worden gedaan door middel van het maken van pickles of het maken van ingemaakte producten in azijn, zoals augurken in azijn of komkommers in azijn.
Voedsel langer houdbaar maken
Het inmaken met zuur is een oude manier van voedselconservering die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het proces werkt door het verhogen van de zuurgraad van het product, wat het moeilijker maakt voor bacteriën om te overleven en te groeien. Dit kan helpen om voedsel langer houdbaar te houden en te voorkomen dat het bederft.
Waar moet je rekening mee houden
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je producten wilt inmaken met zuur. Zoek een recept uit dat specifiek is voor het product dat je wilt inmaken en volg de instructies zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle spullen die je gebruikt schoon zijn en steriliseer eventueel de potten of flessen waarin je het product wilt bewaren. Gebruik altijd gesteriliseerde potten of flessen om ervoor te zorgen dat het product niet bederft tijdens het inmaken.
Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid zuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat het product op de juiste manier wordt behouden. Als je te weinig zuur gebruikt, kan het product bederven. Als je te veel zuur gebruikt, kan het product te zuur worden om te eten. Volg daarom altijd het recept en gebruik de aangegeven hoeveelheden zuur.
Bij het inmaken van producten met zuur is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste houdbaarheid en bewaartemperatuur volgt. Sommige ingemaakte producten moeten worden bewaard in de koelkast, terwijl andere beter houdbaar zijn op een koele, donkere plaats. Volg altijd de aanbevelingen voor het bewaren van het ingemaakte product om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Rabarberlimonade met aardbei
Op warme dagen als deze moet je goed drinken. Ik merk het eind van de middag meteen als ik te weinig water heb gehad, ik krijg vrij snel…
Pasen met brioche en eieren
Dit jaar vieren we Pasen wat anders. Zonder versierde paastakken, paasknutsels en paasoutfit, ik had er even geen zin in en geen tijd voor. Ik wilde gewoon, lekker rustig…
Panbrood maken met pindakaas zeezout karamel
Zelf een panbrood bakken? ik ga je in dit blog uitleggen hoe je dit moet doen! Maar eerst…. pindakaasfans opgelet! Hoe klinkt pindakaas met zeezout karamel of met…
Recept carrotcake met een frisse topping met citroen.
Wat heb je nodig voor het maken van een carrotcake met citroentopping: 200 gram zelfrijzend bakmeel2 theelepels speculaaskruiden200 gram bruine basterdsuiker1 theelepel bakpoeder3 eierensnuf zout2 winterpenen (ongeveer 400…
Koekjes met amandelschaafsel
Inmiddels is de zaterdag onze bakdag geworden. Rustig aan opstarten in joggingbroek en even niet turend op het scherm. De handen uit de mouwen en kneden op zaterdag….
Pizzetta’s van Jet
Als je je verveelt, dan duurt je vrije dag extra lang. Een heerlijke uitspraak vind ik dat. Het komt niet zo vaak voor dat ik mij verveel. Naast…
Vitamine c boost nodig?
Is het tijd voor een vitamine-c boost? Maak dan eens een limonade vol vitamines. Ik kreeg de tip om thee te maken van een schijfje citroen, een paar…
Zelf verse pasta maken? Easy!
Toen ik even op mezelf woonde kocht ik zakken pasta van 35 cent. Zo goedkoop mogelijk, want als student gaf ik mijn geld liever uit aan andere dingen….
Kersttulband
Donkere dagen voor kerst. Vandaag is de langste nacht en kortste dag. Om drie uur vanmiddag was het al bijna donker en moest ik de kaarsjes al aansteken….
Recept brownietaart
Ja hoor, daar is de feestmaand! En die gaan we eens flink meepakken. De kerstboom staat te wennen in de garage en er staan genoeg leuk uitjes op…
Maak je eigen Granola in een handomdraai met dit recept
Tijdens deze sinterklaasperiode ligt het huis vol met speculaasbrokken, chocolademunten, pepernoten en schuimpjes. Je kunt deze traktaties ook heerlijk gebruiken om een granola te maken. We hebben de schuimpjes…
Recept karamel appels
Samen met Bente en Madee plukte ik een tijdje geleden een tas vol appels bij mijn ouders uit de tuin. Iets wat we ieder jaar doen. Het zijn…
No Comments