Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten, ze werken ontgiftend en verhoogt je uithoudigingsvermogen bij het sporten. Hoe fijn is dat! Hier staan dus wat vaker bietjes op het menu.
Wat lees je in dit blog
Ik maakte in samenwerking met Brabantia drie verschillende recepten met rode biet: broodje hamburger, rode bietenhumus en een plaattaart van rode bieten en blauwschimmelkaas.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Wat heb je nodig voor de plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
- 3 rode bieten
- een rol bladerdeeg
- 50 gram blauwschimmelkaas (bijv Danish Blue)
- handje walnoten (ongebrand)
- 1 rode ui
- 75 gram crème fraiche
- balsamicostroop
- peper en zout
- scheutje melk
Hoe maak je de plaattaart
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met een beetje melk.
Meng de creme fraise met zwarte peper en een snuf zout. Bestrijk het deeg met het mengsel. Snij de rode biet in dunne plakje (0,5 cm) en leg ze op het deeg. Snij ook de rode ui in dunne ringen verdeel deze over de rode biet. Als laatste hak je de walnoten grof en strooi deze ook over de plaattaart.
Zet de plaattaart ongeveer 20 minuten in de oven.
Als finishing touch: knip je wat verse basilicum over de taart en druppel wat balsamicostroop over de taart. Een heerlijke combinatie met de blauwschimmel.
Mocht je geen fan zijn van blauwschimmelkaas, je kunt deze vervangen door feta of geitenkaas. Lekker met een beetje honing on top! Serveer bij de borrel od met een frisse salade als voedzame maaltijd.
Eet smakelijk!
Wil je ook een bietenburger maken of de bieten humus? Ga hier naar de site van Brabantia.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Nog meer lekkere recepten
Recept pompoenpannenkoeken
Mijn favoriete seizoen de herfst is weer volop aan de gang en daar mogen pompoenen niet bij ontbreken. Ik maak met pompoenen curry, de lekkerste soepen of door…
Koffie recepten
Ik weet nog precies met wie en waar ik mijn eerste ijskoffie dronk. Het is 20 jaar geleden dat ik met mijn zus Marije op vakantie was op…
Recept shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel…
Recept panpizza
Ik ontving de nieuwe duurzame pannen van GreenPan van fonQ. Vandaag kon ik ze meteen even testen. Ik maakte snelle panpizza’s, ideaal als lunch of als je even…
Geniet van alcoholvrije glühwein met dit recept
Hoe is het? En met de kerststress? Bij mij gaat alles goed, de boodschappen zijn gedaan, het kerstdiner is besteld en de kerstkaarten zijn verstuurd. Nu kan ik…
Recept sinaasappelcake met amandelen
Dit plaatje lijkt alweer lang geleden! Vorig weekend was het fantastisch herfstweer. We maakten de tuin winterklaar en dronken koffie in de zon. Mijn favoriete seizoen. Morgen komt…
Recept plukbrood met veel knoflook
Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En…
Recept naked cake
Weekend! En wat heb ik er zin in! Vorige week is onze houtkachel geplaatst. Het was een beslissing waar we lang over na hebben gedacht. We zijn er…
Recept appeltaart met yoghurt en walnoten – jaarlijkse appelpluk
Appels uit eigen tuin. Maak een appeltaartje met yoghurt en walnoten.
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
No Comments