Zelf een panbrood bakken? ik ga je in dit blog uitleggen hoe je dit moet doen! Maar eerst…. pindakaasfans opgelet! Hoe klinkt pindakaas met zeezout karamel of met dadel kaneel, kokos zeezout…. Ik heb de Pindakaaswinkel ontdekt dit is waar ik op zat te wachten. Pindakaas met wat extra’s, en dan bedoel ik niet de stukjes noot.
Wat lees je in dit blog
De Pindakaas ook te koop in Friesland gelukkig
De (online)winkel heeft verschillende punten in Nederland waar je de pindakaas kunt kopen. Gelukkig hebben ze ook een afhaalpunt in Friesland en is het natuurlijk online te bestellen. Ik bakte er een panbrood bij, met een beetje roomboter en de karamel zeezoutvariant is het bijna een taartje.
Panbrood is makkelijk te maken
Panbrood is echt heel gemakkelijk te maken en je hebt verschillende varianten. Bijvoorbeeld de gezonde variant met haver, speltbloem en boekweitmeel van Havermoutje. Ik maak de variant van tarwebloem.
(voor het recept lees verder onder de foto’s)
Recept voor het maken van panbrood
- 450 gram tarwebloem
- theelepel gist
- ongeveer 400 milliliter lauwwarm water
- flinke snuf zout
Meng de gist met een scheutje water zodat de gist oplost. Meng alle ingrediënten in een kom totdat je een mooie zacht bol deeg hebt. Hij mag licht plakkerig zijn. Als het te plakkering is voeg je nog een beetje bloem toe. Laat het deeg 12 tot 14 uur rijzen in de kom onder een (schone) theedoek of huishoudfolie. Ik maakte het deeg om 21:00 uur ‘s avonds zodat ik het de volgende dag ‘s ochtend om ongeveer 10 uur kon afbakken.
Afbakken panbrood
Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de pan (nog zonder deeg) in de oven. Als de oven op temperatuur is, neem je de bol deeg (strooi even een beetje bloem erover, dan plakt het minder) en leg de bol op een vel bakpapier. Doe de bol in de hete pan, deksel erop en zet in het midden van de oven. Bak het brood in 30 minuten gaar. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en doe de pan nog eens 20 minuten in de oven voor een mooi lichtbruine krokante korst. Haal het brood uit de pan en laat het brood op een rooster afkoelen. Als het brood nog warm is snij je er een plak af en smeer er een flinke lik pindakaas met karamel zeezout op! Hemels!
Je kunt met dit recept talloze heerlijke variaties maken. Maak eens brood met krenten en rozijnen, pecannoten en cranberry’s, hazelnoten en kaneel… Dit panbrood is trouwens ook perfect voor op de Paastafel.
Nog meer heerlijke recepten
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Plaattaart maken van appels
Ik kreeg een appje van mijn vader; kom je snel appels plukken? We moeten er vanaf. Wij gingen gisterochtend naar mijn ouders om te plukken, wat inmiddels bijna…
Recept broodtaart
Wij hadden zin in taart, een taart om te vieren dat het zondag is en dat het zonnetje schijnt. Waarom is er vaak alleen maar taart bij een…
In de broodtrommel
Ik ben ‘s ochtend niet op mijn creatieve hoogtepunt. En dat zie je dus terug in de broodbak. Onze meiden krijgen iedere dag twee of drie stukken brood…
Recept bosvruchtenijs
Nu het voor de meiden nog vakantie is, houden we lekker de korte broek en slippers aan en bij elke minuut zon proberen we wat bij te bruinen….
Zelf fudge maken? In dit makkelijke recept van 5 stappen leg ik je uit hoe.
Het werdt weer hoognodig tijd om zelf fudge te maken. Vandaag had ik zin in chocolade, veel chocolade. Ik had nog zo’n blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk en…
Recept yoghurt repen
Doe mij nog maar een paar weken van dit heerlijk zonnige weer. Bente ging vandaag logeren bij haar vriendinnetje. Het was vandaag een Madee-dag. Madee mocht bedenken wat…
3 Comments
Ayla
6 april 2017 at 08:52Ohh wat heerlijk!! Ik ben inderdaad een pindakaaslover, en er zijn weinig dingen zo lekker als vers brood met pindakaas! Gisteren toevallig geprobeerd broodjes te bakken en dat ging volledig de mist in, dus dit klinkt meteen extra hemels!
Alet
8 april 2017 at 07:37MMM dat ziet er heerlijk uit!
Danielle
11 april 2017 at 17:53Dat brood ga ik binnenkort eens proberen! Heb al 2 jaar een boek in huis over brood bakken, maar steeds als ik er in duik denk ik “Wat een gedoe!”. Dit lijkt zo eenvoudig, ben benieuwd!