Pompoencake

Pompoencake

De herfst is het enige seizoen die zijn afspraken nakomt. Heerlijk vind ik dat. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. De kleuren buiten zijn nu op hun mooist en seizoensproducten het lekkerst, zoals pompoenen. Je kunt me wakker maken voor een stevige pompoensoep, pompoencurry of pompoencake!

Pompoencake Pompoencake

Pompoencake Pompoencake

Welke ingrediënten heb je nodig om een heerlijke pompoencake te maken:

 • 400 gram pompoen
 • 3 verse eieren
 • 150 gram basterdsuiker
 • 150 gram zachte boter
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 100 gram rozijnen
 • ½ theelepel kaneelpoeder
 • 100 gram roomkaas
 • 125 gram poedersuiker
 • Eetbare parels

Pompoencake

We gaan aan de slag met het maken van de pompoencake, stap voor stap:

1.    Doe het vruchtvlees van je uitgeholde pompoen in een pannetje. Doe er een laagje water en een snufje zout bij. Laat het een kwartiertje koken totdat de stukjes zacht zijn.
2.    Als het kwartier voorbij is giet je het vruchtvlees over in een vergiet. Laat het afkoelen.
3.    Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
4.    Als de pompoen is afgekoeld maak je er puree van. Doe dit bijvoorbeeld met een stamper.
5.    Klop 100 gram boter, de basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een kom en klop het met een garde. Doe de eieren er stuk voor stuk bij, dan krijg je een luchtige massa. Tip: doe dit samen met een vriendje of vriendinnetje, dan kun je elkaar afwisselen en krijg je geen lamme arm!
6.    Doe het meel en de pompoenpuree in de kom, en als laatste de rozijnen, het kaneel en het zout. Blijf alles goed door elkaar mengen.
7.    Als het beslag klaar is doe je het met een houten lepel of spatel in een ingevette cakevorm.
8.    Doe de cakevorm in de (inmiddels voorverwarmende) oven voor 75 minuten.
9.    Maak een glazuurlaag voor de cake, oftewel een laagje glamour! Mix hiervoor in een kom 50 gram boter (het overgebleven deel dus), de roomkaas, het poedersuiker en de vanillesuiker door elkaar, tot er een glad mengsel overblijft.
10.  Haal de cake uit de over en kijk met een sateprikker of de cake van binnen gaar is. Als er geen beslag aan je prikker kleeft is ‘ie klaar! Laat hem even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
11.  Strijk met een spatel het glazuur dat je net hebt gemaakt over de cake heen zodat het er vanaf druipt. Voeg als finishing touch nog wat eetbare parels toe.

Pompoencake

Liefs
Wimke

Hieronder nog meer heerlijke recepten

Met 60 verrassende en eenvoudige zelfmakers geeft Smûk je volop inspiratie voor elk seizoen.

Zelf buitenkaarsen maken van oude augurkenpotten. Limonade maken van zelfgeplukte vlierbloesem. Je zelfgemaakte wandkleed ophangen of zelfgeraapte tamme kastanjes poffen. Ideeën genoeg om je eigen geluk te creëren! Je kan Smûk hier bestellen

Bestel je Smûk bij mij dan schrijf ik er een persoonlijk kaartje bij, voor je zelf of als je het boek cadeau wilt geven. Dat maakt het boek nog even wat persoonlijker!

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply