Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik vroeg naar Amsterdam. Ons doel was shoppen, lunchen bij Pluk, naar de ijsbaan bij het Museumplein, sushi eten, met de bruisballen van Lush in bad en ‘s avonds langs de lichtjes van het Amsterdam Light Festival. We hebben lang niet alles af kunnen vinken maar gezellig was het zeker! Het leukst vonden we het slenteren op de Albert Cuijpmarkt en ontbijten in het gezellige koffietentje Stek, naast ons hotel. Bij mijn cappuccino kreeg ik een overheerlijk stukje boterkoek met een vleugje citroen. Deze golden oldie beloofde ik voor Bente te maken. In dit blog deel ik het recept om de boterkoek te maken.
Wat lees je in dit blog
(tekst loopt door onder de foto’s)
Recept Boterkoek
In de bakbijbel van Rutger vond ik het recept van een boterkoek. Ik voegde er wat meer citroenrasp aan toe en deze lekkerste boterkoek serveerden we dit weekend bij de cappuccino (en limonade).
De ingrediënten voor dit boterkoek recept
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2 theelepels citroenrasp uit potje (bijv. van Dr. Oetker)
- 1 ei losgeklopt
- bakspray om in te vetten
Aan de slag met de boterkoek met citroen
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in van 20 x 20 cm. Rutger gebruikt een brownie-vorm. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 x 30 cm. Dat kan ook prima, dan moet je de boterkok iets (ongeveer 4 minuten) korter in de oven doen. Bekleed de vorm met bakpapier. Door de bakspray blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten.
Doe alle ingredienten (behalve het ei) in een kom en meng alles tot je een mooie bol deeg krijgt. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel deze goed en druk stevig aan. Met de bolle kant van een lepen kun je de bovenkant van het deeg mooi vlak krijgen. Als je deeg plakt, kun je de lepel even nat maken. Bestrijk met een losgeklopt ei en kerf met een vork ruitjes in het deeg.
Bak de boterkoek in 35 minuten gaar. Als de bovenkant mooi bruin is, is hij klaar. Als je hem uit de oven haalt is hij nog erg nattig. Laat de boterkoek goed afkoelen, het komt goed! Ik plaatste de koek na een half uur even twee uur in de koelkast. Haal de boterkoek uit de vorm en snij hem in blokjes. Net als vroeger genieten!
60 zelfmakers en recepten
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
€ 17,95 en gratis verzending!
Smûk is beoordeeld met 5 sterren via Bol.com
Hieronder vind je nog meer heerlijke recepten
Zelf verse pasta maken? Easy!
Toen ik even op mezelf woonde kocht ik zakken pasta van 35 cent. Zo goedkoop mogelijk, want als student gaf ik mijn geld liever uit aan andere dingen….
Kersttulband
Donkere dagen voor kerst. Vandaag is de langste nacht en kortste dag. Om drie uur vanmiddag was het al bijna donker en moest ik de kaarsjes al aansteken….
Recept brownietaart.
Ja hoor, daar is de feestmaand! En die gaan we eens flink meepakken. De kerstboom staat te wennen in de garage en er staan genoeg leuk uitjes op…
Recept granola
Tijdens deze sinterklaasperiode ligt het huis vol met speculaasbrokken, chocolademunten, pepernoten en schuimpjes. Je kunt deze traktaties ook heerlijk gebruiken om een sinterklaas granola te maken. We hebben de…
Recept karamel appels
Samen met Bente en Madee plukte ik een tijdje geleden een tas vol appels bij mijn ouders uit de tuin. Iets wat we ieder jaar doen. Het zijn…
Verbouwen en koken
Eind november, dan is echt alles klaar! De verbouwing duurt wat langer dan dat ik vooraf had gedacht. Het lijkt alsof we al weken met de keuken bezig…
Recept pompoencake
De herfst is het enige seizoen die zijn afspraken nakomt. Heerlijk vind ik dat. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. De kleuren buiten zijn nu op…
Plaattaart maken van appels
Ik kreeg een appje van mijn vader; kom je snel appels plukken? We moeten er vanaf. Wij gingen gisterochtend naar mijn ouders om te plukken, wat inmiddels bijna…
Recept broodtaart
Wij hadden zin in taart, een taart om te vieren dat het zondag is en dat het zonnetje schijnt. Waarom is er vaak alleen maar taart bij een…
In de broodtrommel
Ik ben ‘s ochtend niet op mijn creatieve hoogtepunt. En dat zie je dus terug in de broodbak. Onze meiden krijgen iedere dag twee of drie stukken brood…
Recept bosvruchtenijs
Nu het voor de meiden nog vakantie is, houden we lekker de korte broek en slippers aan en bij elke minuut zon proberen we wat bij te bruinen….
Zelf fudge maken? In dit makkelijke recept van 5 stappen leg ik je uit hoe.
Het werdt weer hoognodig tijd om zelf fudge te maken. Vandaag had ik zin in chocolade, veel chocolade. Ik had nog zo’n blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk en…
1 Comment
Alet
9 januari 2019 at 08:21Wat mooi om zoiets samen te doen!
Boterkoek is lekker maar dan een klein stukje want o zo machtig.
Ik wens jou en je gezin een mooi, creatief en goed 2019 Wimke!