Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een markt met fijne streekproducten zoals kaas, wijn, brood, bloemen, seizoensgroenten en nog veel meer. Wij zijn al verschillende keren geweest omdat we de locatie en sfeer zo leuk vinden. De streekmarkt is tijdens de lente en zomer altijd de eerste zondag van de maand op It Flinkeboskje in Hemelum. In de blog lees je ook hoe ik zelf aan de slag ging om een heerlijke Franse perentaart te maken.
Wat lees je in dit blog:
Taartenbakwedstrijd
Omdat deze laatste editie een speciale is, en het is oogstmaand, organiseren ze een taartenbakwedstrijd met appels en peren in de hoofdrol. En ik omdat ik in de jurylid ben, heb ik de eer om alle taarten te mogen proeven. Ook kun je nog een keer aanschuiven bij de aanschuifunch. Wij hebben ook eens aan mogen schuiven en het is echt een aanrader! Omdat we zondag nog geen plannen hebben en we de sfeer op It Flinkeboskje altijd erg plezierig vinden, maken we er een uitje van.
(Hoe je de perentaart maakt lees je onder de foto’s)
Een Franse perentaart
Natuurlijk had ik graag meegedaan met de wedstrijd, maar deze perentaart heeft het einde van de middag niet gered. Ik had het recept van de site van AH. Mijn variant van de perentaart zal ik met jullie delen.
Wat heb je nodig voor de Franse perentaart
- roomboter bladerdeeg, 6 plakjes
- 3 Conference peren
- 150 gram amandelspijs
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- lemoncurd
- amandelschaafsel
Zo maak je de Franse perentaart stap voor stap
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg en leg ze iets over elkaar in een rechthoek op een bakplaat.
- Splits het ei en kneedt het met de amandelspijs en kaneel. Verdeel het spijsmengels over het deeg en vouw de buitenkanten van het deeg 1 cm naar binnen.
- Schil de peren, snijd de peer in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de peer in plakjes en leg ze in de lengte dakpansgewijs op het deeg. Smeer een paar flinke lepels lemoncurd over de peren en smeer de deegranden in met het overgebleven eigeel.
- Bak de taart in ongeveer 30 minuten af. De taart is klaar als de randen mooi bruin kleuren.
Bon appetit, een heerlijke herfststaart op deze druilerige oktoberdag.
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Nog meer heerlijke recepten lees je hier:
Kwarkbrood met rozijnen
Je knippert met je ogen en het is al bijna Pasen! Ik ben dol op Pasen, maar nog meer op eieren en lekkere broodjes. Uitgebreid brunchen met familie…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept aubergine dip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Make & Take – een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Zomerse cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
Flower Focaccia recept
Het zit erop, onze stormachtige voorjaarsvakantie. We begonnen met een paar dagen Terschelling. We kunnen altijd zo genieten van dit mooie eiland, maar nu was het weer zo…
Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s…
Recept kersttulband met sinaasappel en cranberries
Zoek eens op Pinterest op kerstrecepten. Je komt de meest feestelijke recepten en ideeën tegen. Op mijn food-board zie ik dat ik dan ook wel heel vaak foto’s…
Recept pompoen pannenkoeken
Mijn favoriete seizoen de herfst is weer volop aan de gang en daar mogen pompoenen niet bij ontbreken. Ik maak met pompoenen curry, de lekkerste soepen of door…
1 Comment
Alet
6 oktober 2019 at 06:36Ja zo eenvoudig en vooral lekker kan het zijn. Fijne zondag daar!