Recepten

Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas

Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten, ze werken ontgiftend en verhoogt je uithoudigingsvermogen bij het sporten. Hoe fijn is dat! Hier staan dus wat vaker bietjes op het menu.

Ik maakte in samenwerking met Brabantia drie verschillende recepten met rode biet: broodje hamburger, rode bietenhumus en een plaattaart van rode bieten en blauwschimmelkaas.

Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina

Wat heb je nodig voor de plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas

  • 3 rode bieten 
  • een rol bladerdeeg 
  • 50 gram blauwschimmelkaas (bijv Danish Blue)
  • handje walnoten (ongebrand)
  • 1 rode ui
  • 75 gram crème fraiche
  • balsamicostroop
  • peper en zout
  • scheutje melk

Hoe maak je de plaattaart

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met een beetje melk. 

Meng de creme fraise met zwarte peper en een snuf zout. Bestrijk het deeg met het mengsel. Snij de rode biet in dunne plakje (0,5 cm) en leg ze op het deeg. Snij ook de rode ui in dunne ringen verdeel deze over de rode biet. Als laatste hak je de walnoten grof en strooi deze ook over de plaattaart. 

Zet de plaattaart ongeveer 20 minuten in de oven. 

Als finishing touch: knip je wat verse basilicum over de taart en druppel wat balsamicostroop over de taart. Een heerlijke combinatie met de blauwschimmel. 

Mocht je geen fan zijn van blauwschimmelkaas, je kunt deze vervangen door feta of geitenkaas. Lekker met een beetje honing on top! Serveer bij de borrel od met een frisse salade als voedzame maaltijd.

Eet smakelijk!

Wil je ook een bietenburger maken of de bieten humus? Ga hier naar de site van Brabantia.

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 20 euro en gratis verzending!
Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Nog meer lekkere recepten

Recept pompoencake

De herfst is het enige seizoen die zijn afspraken nakomt. Heerlijk vind ik dat. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. De kleuren buiten zijn nu op…

Lees meer…

In de broodtrommel

Ik ben ‘s ochtend niet op mijn creatieve hoogtepunt. En dat zie je dus terug in de broodbak. Onze meiden krijgen iedere dag twee of drie stukken brood…

Lees meer…

Recept yoghurt repen

Doe mij nog maar een paar weken van dit heerlijk zonnige weer. Bente ging vandaag logeren bij haar vriendinnetje. Het was vandaag een Madee-dag. Madee mocht bedenken wat…

Lees meer…

No Comments

    Leave a Reply