Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en meest schattige familielid, een ruwharige teckelpup. Maar ik zal haar in een volgend blog voorstellen, want ze is tè leuk. Wat ik eigelijk wil zeggen; het is voorjaar! En daar waren we met zijn allen echt wel een beetje aan toe. Om het voorjaar te vieren bakte ik een citroencake. In dit blog deel ik met recept voor deze cake.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Overheerlijke cake met citroen en maanzaad
Wat heb je nodig:
- 115 gram zachte (niet gesmolten) roomboter
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 4 grote eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 citroenen (schil en sap)
- optie, handjevol gehakte amandelen
- poedersuiker
- 40 gram maanzaad
We gaan aan de slag om de cake te maken
Benodigde tijd: 50 minuten
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een normaal formaat cakeblik in met bakspray of boter. Doe de zachte boter samen met 115 gram suiker in een mengkom en mix op hoge snelhuid tot een luchtig beslag. Tik een voor een een eitje bij het beslag. Laat nog even flink doormixen tot je een mooi licht en luchtig beslag heb.
- Zeef het zelfrijzendbakmeel bij het ei-botermengsel en spatel het voorzichtig door elkaar.
Rasp de schil van 2 citroenen en pers het sap uit. Doe dit ook bij het beslag. Als laatst spatel je heel voorzichtig het maanzaad en eventueel de gehakte amandelen bij het beslag. De maanzaad geeft ene lekkere nootachtige smaak aan de cake. Let op, meng de cake voorzichtig, want anders komt je beslag niet omhoog. En ik spreek uit ervaring ;). Giet het in het cakeblik en zet in het midden van de oven.
- Check na ongeveer 40 minuten of je cake gaar is door erin te prikken met een satéprikker.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Maak een papje van een halve bus poedersuiker en het sap van een citroen.
Doe steeds kleine beetjes citroensap bij het poedersuiker. Schenk het mengsel over de cake en laat hem er lekker overheen druipen. Wedden dat deze cake in de smaak valt!?
Afval scheiden met de Bo Pedaalemmer
En omdat ik het beslag van cake één niet luchtig genoeg had geklopt, kwam deze ook niet goed omhoog. De smaak van de cake was daarentegen wel verrukkelijk. Ik maakte nog een cake, eentje die wel fotowaardig was ;).
Door het maken van twee citroencakes had ik veel afval, eischalen, citroenschillen en verpakkingen. Deze gooiden we meteen in de nieuwste afvalbak van Brabantia. Ik kreeg deze beauty, de Bo Pedal Bin, van Brabantia. Doordat deze pedaalemmer er mooi uitziet, ruimtebesparend en ook nog eens geurdicht is, mag hij in de keuken blijven staan. Door met je voet op de pedaal te tikken opent de pedaalammer, konden we meteen de vieze eischalen weggooien.
The Ocean Clean Up
Deze Pedal Bo Bin is perfect voor het scheiden van afval. Je kunt de afvalbak krijgen met wel 1, 2 of 3 binnenemmers. Ik koos voor 2 binnenemmers. Eentje van 11 liter een eentje van 23 liter. De kleine voor groente- fruit en tuinafval en de grote bak voor overig afval. Ben je meteen goed bezig door je afval te scheiden. Wist je dat Brabantia ook nog bij ieder verkochte pedaalemmer een bedrag doneert aan The Ocean Clean Up, help je meteen een beetje mee om de oceanen vrij te maken van de plastic soep. Dat geeft mij in ieder geval een goed gevoel!
Heb je onderstaande blogs ook al gelezen?
Gezond eten op drukke dagen
Sinds een klein jaar eet ik geen vlees meer, wel vis. En, heel eerlijk, ik heb mijn gehaktballetje nog niet gemist. Ik wilde eens proberen of ik 30…
Recept worteltaart met royale frostinglaag
Vorig jaar zomer had ik een interview met Greta, de ontwerpster van de BRYCK-banken en woonaccessoires. In de showroom, de oude Douwe Egberts fabriek, maakte ik kennis met…
Appelchips maken uit SMÛK
Daar is ie weer, de jaarlijkse appelplukblog. Dit jaar is hij iets anders dan andere jaren en deel ik een appelrecept uit mijn boek; appelchips. Appels plukken in…
Maak zelf radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Gertrud Prins
14 april 2018 at 18:07Cake ziet er zalig uit zeg!