Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en meest schattige familielid, een ruwharige teckelpup. Maar ik zal haar in een volgend blog voorstellen, want ze is tè leuk. Wat ik eigelijk wil zeggen; het is voorjaar! En daar waren we met zijn allen echt wel een beetje aan toe. Om het voorjaar te vieren bakte ik een citroencake. In dit blog deel ik met recept voor deze cake.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Overheerlijke cake met citroen en maanzaad
Wat heb je nodig:
- 115 gram zachte (niet gesmolten) roomboter
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 4 grote eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 citroenen (schil en sap)
- optie, handjevol gehakte amandelen
- poedersuiker
- 40 gram maanzaad
We gaan aan de slag om de cake te maken
Benodigde tijd: 50 minuten
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een normaal formaat cakeblik in met bakspray of boter. Doe de zachte boter samen met 115 gram suiker in een mengkom en mix op hoge snelhuid tot een luchtig beslag. Tik een voor een een eitje bij het beslag. Laat nog even flink doormixen tot je een mooi licht en luchtig beslag heb.
- Zeef het zelfrijzendbakmeel bij het ei-botermengsel en spatel het voorzichtig door elkaar.
Rasp de schil van 2 citroenen en pers het sap uit. Doe dit ook bij het beslag. Als laatst spatel je heel voorzichtig het maanzaad en eventueel de gehakte amandelen bij het beslag. De maanzaad geeft ene lekkere nootachtige smaak aan de cake. Let op, meng de cake voorzichtig, want anders komt je beslag niet omhoog. En ik spreek uit ervaring ;). Giet het in het cakeblik en zet in het midden van de oven.
- Check na ongeveer 40 minuten of je cake gaar is door erin te prikken met een satéprikker.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Maak een papje van een halve bus poedersuiker en het sap van een citroen.
Doe steeds kleine beetjes citroensap bij het poedersuiker. Schenk het mengsel over de cake en laat hem er lekker overheen druipen. Wedden dat deze cake in de smaak valt!?
Afval scheiden met de Bo Pedaalemmer
En omdat ik het beslag van cake één niet luchtig genoeg had geklopt, kwam deze ook niet goed omhoog. De smaak van de cake was daarentegen wel verrukkelijk. Ik maakte nog een cake, eentje die wel fotowaardig was ;).
Door het maken van twee citroencakes had ik veel afval, eischalen, citroenschillen en verpakkingen. Deze gooiden we meteen in de nieuwste afvalbak van Brabantia. Ik kreeg deze beauty, de Bo Pedal Bin, van Brabantia. Doordat deze pedaalemmer er mooi uitziet, ruimtebesparend en ook nog eens geurdicht is, mag hij in de keuken blijven staan. Door met je voet op de pedaal te tikken opent de pedaalammer, konden we meteen de vieze eischalen weggooien.
The Ocean Clean Up
Deze Pedal Bo Bin is perfect voor het scheiden van afval. Je kunt de afvalbak krijgen met wel 1, 2 of 3 binnenemmers. Ik koos voor 2 binnenemmers. Eentje van 11 liter een eentje van 23 liter. De kleine voor groente- fruit en tuinafval en de grote bak voor overig afval. Ben je meteen goed bezig door je afval te scheiden. Wist je dat Brabantia ook nog bij ieder verkochte pedaalemmer een bedrag doneert aan The Ocean Clean Up, help je meteen een beetje mee om de oceanen vrij te maken van de plastic soep. Dat geeft mij in ieder geval een goed gevoel!
Heb je onderstaande blogs ook al gelezen?
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
Met dit recept maak je zelf een overheerlijke franse perentaart.
Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van Jet.
Blauwe bessen-rozemarijncocktail, herfstige mandarijnlimonade en grapefruitwater met rozemarijn.
Zelf limonade maken; easy! Want nog nooit was limonade maken zo populair sinds dit jaar. Overal poppen de lekkerste recepten op en is het ook nog eens hartstikke…
Recept citroensorbetijs
Makkelijk te maken zonder ijsmachine en met een paar ingrediënten maak jezelf citroen sorbetijs. Maak meteen een bak vol, om lekker vaak vol te scheppen.
Ontbijttaart recept. Eentje met o.a. kwark en jam.
Om de lente te vieren bakte ik een taart. Eentje die je bij het ontbijt serveert met een flinke klodder kwark en wat jam.
Zelf een naanbrood pizza maken? Easy, aan de slag!
Omdat ik de meiden langzaamaan wil leren koken, krijgen ze elke week de opdracht om een gerechtje te maken. De ene week is het spaghetti carbonara de andere…
Recept dadelnotentaart
Mijn dadelnotentaart, je kunt het een succesnummer noemen. Serveer hem als je visite krijgt, je verjaardag viert of neem de dadelnotentaart mee als je op bezoek gaat. Echt…
Recept boterkoek met een vleugje citroen
Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik…
Recept Deense kaneelbroodjes
De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes waarbij ik de beste recepten van jullie heb gekregen.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Gertrud Prins
14 april 2018 at 18:07Cake ziet er zalig uit zeg!