Het zit erop, onze stormachtige voorjaarsvakantie. We begonnen met een paar dagen Terschelling. We kunnen altijd zo genieten van dit mooie eiland, maar nu was het weer zo slecht, dat we door de storm later vertrokken. Gelukkig hebben we nog heerlijk kunnen wandelen, uit eten shoppen met de meiden. Verder rommelden we lekker in huis en zaten tot laat in de ochtend in onze pyjama. Zo fijn als je even niks hoeft. In dit blog lees je een makkelijke te maken focaccia recept. Succes!
Ambassadeur Brabantia
Thuis ging ik aan de slag met een paar mooie opdrachten, waaronder voor Brabantia. Ik mag nog een jaar ambassadeur zijn van dit prachtige merk. Ik bakte een flower focaccia voor bij de borrel of soep. Een brood bakken lijkt altijd een hele klus, maar valt heel erg mee. En dit focaccia recept is ook nog een heel erg leuk om met kinderen te maken.
Inhoudsopgave
Lees ook: Recept panpizza
Wat heb je nodig voor het maken van de focaccia
Je hebt nodig voor 1 bakplaat:
- 500 gram tarwebloem
- 250 ml lauwwarm water
- 50 ml (milde) olijfolie
- 1 zakje gist (7 gram)
- flinke snuf zout
Tip: Wil je je brood wat meer smaak geven, je kunt variëren en combineren met verschillende toppings zoals een hand gehalveerde olijven, fijngesneden zongedroogde tomaten, rozemarijn en of knoflook.
Zo maak je het deeg van een focaccia
Meng eerst het gist met de bloem. Doe daarna de olijfolie, het water en zout erbij. Ik kneed het deeg 10 minuten in keukenmachine. Dan heb je ene mooie bol. Doe het deeg in een schone kom en dek het af met een theedoek en laat het 1 uur rijzen. Kun je nu mooie aan de slag met klaarleggen van je bloemen.
Wat kan je nog meer met dit focaccia recept
Dit is het leukste gedeelte, bloemen maken! Je kunt hierop helemaal losgaan met spullen die je tegenkomt in je koelkast! Denk aan rode uiten, cherrytomaatjes, mini-paprika’s, takjes peterselie, bieslook en basilicum, radijs, champignons … nou ja alles wat jij lekker vindt!
Lees ook: Makkelijke, gezonde en snel te maken recepten
De focaccia kan in de oven
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrische oven). Doe een vel bakpapier op de bakplaat. Als je deeg mooi gerezen is kneed je het met je handen nog even een minuutje door. Strooi je wat bloem op je werkblad en rol je je deeg uit tot een mooie rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Vorm het deeg zodat deze precies past op de bakplaat. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en smeer het daarna rijkelijk in met olijfolie. Strooi nog wat grof zeezout over het deeg. Nu is het tijd om te versieren met bloemen!
Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar. Zodra de bovenkant mooi goudbruin is is je brood klaar! Heerlijk bij een soepie of een borrelplank. Warm is hij het allerlekkerst!
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Maak zelf radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Zomerpizza maken met rood fruit
Toen ik in 2012 begon met bloggen maakte ik één keer per maand een Pinterest-diy. Een zelfmaker die ik gezien had op Pinterest maakte precies na. Laatst scrolde…
Hangstoel in de tuin
De hangstoel kwam net op tijd, of misschien net te laat. Op de laatste mooie zomerse dag (vorige week donderdag) van juni, kwam de witte hangstoel binnen. Na weken…
Recept sodabrood. Supersnel een heerlijk vers brood op tafel.
Weet je nog het panbrood welke ik een paar maanden terug maakte? Met dit recept voor sodabrood kun je een heerlijk knapperig brood maken dat nauwelijks inspanning vergt….
No Comments