De herfst is het enige seizoen die zijn afspraken nakomt. Heerlijk vind ik dat. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. De kleuren buiten zijn nu op hun mooist en seizoensproducten het lekkerst, zoals pompoenen. Je kunt me wakker maken voor een stevige pompoensoep, pompoencurry maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijke pompoencake van maken.
Wat lees je in dit blog?
Lees verder onder de foto’s
Tip: Recept pompoen pannenkoeken
Lees ook: Een taart maken? Op deze pagina heb ik een paar heerlijke recepten verzamelt.
Welke ingrediënten heb je nodig om een heerlijke pompoencake te maken
- 400 gram pompoen
- 3 verse eieren
- 150 gram basterdsuiker
- 150 gram zachte boter
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- Snufje zout
- 100 gram rozijnen
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 100 gram roomkaas
- 125 gram poedersuiker
- Eetbare parels
(lees verder onder de foto’s)
We gaan aan de slag met het maken van de pompoencake
- Doe het vruchtvlees van je uitgeholde pompoen in een pannetje.
Doe er een laagje water en een snufje zout bij. Laat het een kwartiertje koken totdat de stukjes zacht zijn.
- Als het kwartier voorbij is giet je het vruchtvlees over in een vergiet. Laat het afkoelen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Als de pompoen is afgekoeld maak je er puree van. Doe dit bijvoorbeeld met een stamper.
- Klop 100 gram boter, de basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een kom en klop het met een garde.
Doe de eieren er stuk voor stuk bij, dan krijg je een luchtige massa. Tip: doe dit samen met een vriendje of vriendinnetje, dan kun je elkaar afwisselen en krijg je geen lamme arm!
- Doe het meel en de pompoenpuree in de kom, en als laatste de rozijnen, het kaneel en het zout. Blijf alles goed door elkaar mengen.
- Als het beslag klaar is doe je het met een houten lepel of spatel in een ingevette cakevorm.
- Doe de cakevorm in de (inmiddels voorverwarmende) oven voor 75 minuten.
- Maak een glazuurlaag voor de cake, oftewel een laagje glamour!
Mix hiervoor in een kom 50 gram boter (het overgebleven deel dus), de roomkaas, het poedersuiker en de vanillesuiker door elkaar, tot er een glad mengsel overblijft.
- Haal de cake uit de over en kijk met een sate prikker of de cake van binnen gaar is.
Als er geen beslag aan je prikker kleeft is ‘ie klaar! Laat hem even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
- Strijk met een spatel het glazuur dat je net hebt gemaakt over de cake heen zodat het er vanaf druipt. Voeg als finishing touch nog wat eetbare parels toe.
60 zelfmakers en recepten
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
€ 17,95 en gratis verzending!
Smûk is beoordeeld met 5 sterren via Bol.com
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
Nog meer lekkere recepten
Recept boterkoek met een vleugje citroen
Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik…
Recept Deense kaneelbroodjes
De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes waarbij ik de beste recepten van jullie heb gekregen.
Gezond eten op drukke dagen
Sinds een klein jaar eet ik geen vlees meer, wel vis. En, heel eerlijk, ik heb mijn gehaktballetje nog niet gemist. Ik wilde eens proberen of ik 30…
Recept worteltaart met royale frostinglaag
Vorig jaar zomer had ik een interview met Greta, de ontwerpster van de BRYCK-banken en woonaccessoires. In de showroom, de oude Douwe Egberts fabriek, maakte ik kennis met…
Appelchips maken uit SMÛK
Daar is ie weer, de jaarlijkse appelplukblog. Dit jaar is hij iets anders dan andere jaren en deel ik een appelrecept uit mijn boek; appelchips. Appels plukken in…
Maak zelf Radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
2 Comments
Matthias
2 januari 2021 at 00:46Hoe groot is de bakvorm?
wimke
3 januari 2021 at 19:13Hallo Matthias,
Ik heb een cakeblik van 30 cm gebruikt.
Fijne avond