De herfst is het enige seizoen die zijn afspraken nakomt. Heerlijk vind ik dat. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. De kleuren buiten zijn nu op hun mooist en seizoensproducten het lekkerst, zoals pompoenen. Je kunt me wakker maken voor een stevige pompoensoep, pompoencurry maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijke pompoencake van maken. In dit blog deel ik mijn recept hoe je zelf een heerlijke pompoencake kunt maken.
Wat lees je in dit blog?
Lees verder onder de foto’s
Tip: Recept pompoen pannenkoeken
Lees ook: Een taart maken? Op deze pagina heb ik een paar heerlijke recepten verzamelt.
Welke ingrediënten heb je nodig om een heerlijke pompoencake te maken
- 400 gram pompoen
- 3 verse eieren
- 150 gram basterdsuiker
- 150 gram zachte boter
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- Snufje zout
- 100 gram rozijnen
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 100 gram roomkaas
- 125 gram poedersuiker
- Eetbare parels
(lees verder onder de foto’s)
We gaan aan de slag met het maken van de pompoencake
- Doe het vruchtvlees van je uitgeholde pompoen in een pannetje.
Doe er een laagje water en een snufje zout bij. Laat het een kwartiertje koken totdat de stukjes zacht zijn.
- Als het kwartier voorbij is giet je het vruchtvlees over in een vergiet. Laat het afkoelen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Als de pompoen is afgekoeld maak je er puree van. Doe dit bijvoorbeeld met een stamper.
- Klop 100 gram boter, de basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een kom en klop het met een garde.
Doe de eieren er stuk voor stuk bij, dan krijg je een luchtige massa. Tip: doe dit samen met een vriendje of vriendinnetje, dan kun je elkaar afwisselen en krijg je geen lamme arm!
- Doe het meel en de pompoenpuree in de kom, en als laatste de rozijnen, het kaneel en het zout. Blijf alles goed door elkaar mengen.
- Als het beslag klaar is doe je het met een houten lepel of spatel in een ingevette cakevorm.
- Doe de cakevorm in de (inmiddels voorverwarmende) oven voor 75 minuten.
- Maak een glazuurlaag voor de cake, oftewel een laagje glamour!
Mix hiervoor in een kom 50 gram boter (het overgebleven deel dus), de roomkaas, het poedersuiker en de vanillesuiker door elkaar, tot er een glad mengsel overblijft.
- Haal de cake uit de over en kijk met een sate prikker of de cake van binnen gaar is.
Als er geen beslag aan je prikker kleeft is ‘ie klaar! Laat hem even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
- Strijk met een spatel het glazuur dat je net hebt gemaakt over de cake heen zodat het er vanaf druipt. Voeg als finishing touch nog wat eetbare parels toe.
Is een pompoencake gezond?
Pompoen bevat veel vitamines en mineralen en kan dus een gezonde toevoeging zijn aan een cake. Maar, als de cake veel suiker, boter en andere ongezonde ingrediënten bevat, kan hij minder gezond zijn. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken en te beoordelen hoe gezond de cake is voordat je hem eet. Als je een pompoencake wilt maken, kun je overwegen om gezonde alternatieven te gebruiken voor ongezonde ingrediënten, zoals bruine suiker in plaats van witte suiker en volle yoghurt in plaats van boter. Op deze manier kun je een pompoencake maken die rijk is aan voedingsstoffen en licht verteerbaar is.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
Nog meer lekkere recepten
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
Met dit recept maak je zelf een overheerlijke franse perentaart.
Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van Jet.
Blauwe bessen-rozemarijncocktail, herfstige mandarijnlimonade en grapefruitwater met rozemarijn.
Zelf limonade maken; easy! Want nog nooit was limonade maken zo populair sinds dit jaar. Overal poppen de lekkerste recepten op en is het ook nog eens hartstikke…
Recept citroensorbetijs
Makkelijk te maken zonder ijsmachine en met een paar ingrediënten maak jezelf citroen sorbetijs. Maak meteen een bak vol, om lekker vaak vol te scheppen.
Ontbijttaart recept. Eentje met o.a. kwark en jam.
Om de lente te vieren bakte ik een taart. Eentje die je bij het ontbijt serveert met een flinke klodder kwark en wat jam.
Zelf een naanbrood pizza maken? Easy, aan de slag!
Omdat ik de meiden langzaamaan wil leren koken, krijgen ze elke week de opdracht om een gerechtje te maken. De ene week is het spaghetti carbonara de andere…
Recept dadelnotentaart
Mijn dadelnotentaart, je kunt het een succesnummer noemen. Serveer hem als je visite krijgt, je verjaardag viert of neem de dadelnotentaart mee als je op bezoek gaat. Echt…
Recept boterkoek met een vleugje citroen
Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik…
Recept Deense kaneelbroodjes
De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes waarbij ik de beste recepten van jullie heb gekregen.
Gezond eten op drukke dagen
Sinds een klein jaar eet ik geen vlees meer, wel vis. En, heel eerlijk, ik heb mijn gehaktballetje nog niet gemist. Ik wilde eens proberen of ik 30…
2 Comments
Matthias
2 januari 2021 at 00:46Hoe groot is de bakvorm?
wimke
3 januari 2021 at 19:13Hallo Matthias,
Ik heb een cakeblik van 30 cm gebruikt.
Fijne avond